martes, 29 de noviembre de 2016

EL SOL

És l'estrella més propera a la Terra i l'element més gran del Sistema Solar. Les estrelles són els únics cossos de l'Univers que emeten llum. Gira al voltant del centre de la Via Làctia, la nostra galàxia. Dóna una volta cada 200 milions d'anys.

El Sol és també la nostra principal font d'energia, que es manifesta, sobre tot, en forma de llum i calor. Conté més del 99% de tota matèria del Sistema Solar. Exerceix una forta atracció gravitatòria sobre els planetes i els fa girar al seu entorn.

Es va formar fa 4.500 milions d'anys i té combustible per a 5.000 milions més. després començarà a fer-se més i més gran, fins convertir-se en una gegant roja. Finalment s'enfonsarà pel seu propi pes i es convertirà en una enana blanca, que pot trigar un trilió d'anys a refredar-se.

La capa exterior és la que veiem. S'anomena fotosfera i té una temperatura d'uns 6.000ºC, amb zones més fredes, 4.000ºC, que anomenem taques solars.

L'energia solar es crea a l'interior del Sol, on la temperatura arriba als 15 milions de graus, amb una pressió altísima, que provoca reaccions nuclears. El Sol també absorbeix matèria. És tan gran i té tanta força que sovint atreu asteroides i els cometes que passen a prop. Naturalment, quan cauen al Sol, es desintegren.

Actualment s'estudia des de satèlits, com ara l'Observatori Heliosfèric i Solar (SOHO), dotats d'instruments que permeten apreciar aspectes que, fins ara, no s'havien pogut estudiar. A més de l'obsevació amb telescopis convencionals, s'utilitzen : el coronògraf, que analitza la corona solar, el telescopi ultraviolat extrem, capaç de detectar el camp magnètic, i els radiotelescopis, que detecten diversos tipus de radiació que resulten imperceptibles per a l'ull humà.


https://www.youtube.com/watch?v=eCwJ-VSliN8

No hay comentarios:

Publicar un comentario