viernes, 2 de diciembre de 2016

COM VIUEN ELS ASTRONAUTES A L'ESTACIÓ ESPACIAL?

Els astronautes hi arriben amb una nau, desembarquen i fan feina durant mesos i després tornen a la Terra i hi van altres astronautes i científics. Dins l'estació espacial internacional, no duen vestits espacials, van vestits amb roba normal, com nosaltres. Allà dins hi ha oxígen per respirar i estan protegits del Sol.

 Com és que els astronautes floten?

A la Terra, hi ha una força, la força de gravetat, que fa que totes coses estiguen enganxades a la Terra. En canvi, a l'espai, no hi ha la força de gravetat i això fa que les persones i les coses surin. Sembla divertit, però no ho es! Els astronautes abans d'anar a l'espai, s'han de preparar molt bé sinó es podrien posar malats.
És molt important que els astronautes facin molt d'exercici per no perdre la musculatura, ja que viure a l'espai és molt cansat i aprima molt!

Com i què mengen els astronautes?

Per poder menjar, es col.loquen una palangana lligada a la roba. El beure està dins un got amb tapa i beuen amb una palleta.
Com que no poden cuinar dins la nau, ja que tot sortiria flotant, els astronautes s'alimenten de menjars preparats en bossetes i tenen una gran varietat d'aliments: galetes, sics, fruita, verdura, cereals, pasta... Han de menjar molt sa!

Com es dutxen?

Dins l'estació espacial internacional no hi ha dutxes. No es poden dutxar ja que com que no hi ha gravetat, l'aigua no cauria i aniria flotant per la nau en forma de moltes gotes.
Per rentarse el cos, ho fan amb unes tovalloletes i per netejar-se els cabells, ho fan amb un xampú, especial per astronautes, que no ha de menester aigua.

Com fan els pipís i les caques?

Quan volen anar al wàter, les dones duen un panyal i els homes tenen uns aspiradors pel pipí. Quan volen fer caca, els astronautes es fermen a uns waters especial i enlloc d'estirar la cadena i que surta l'aigua, hi ha un xorro d'aire i ho aspira tot.

Com dormen els astronautes?

Per dormir, es fiquen dins un sac de dormir enganxat a la paret, dormen de peus i es posen un antifaç perquè no els hi moleste la llum del Sol.

7 comentarios: