jueves, 22 de diciembre de 2016

REFRANYS I DITES

Un refrany és l'exposició de sentència d'una idea, de la qual porta una conclusió, ensenyament o norma de conducta. Solen ser frases i expressions que en un moment donat han sigut dites per algú i que per la seua gràcia, veracitat o validesa per a expressar el que es vol dir, de seguida s'arrelen a tots els parlants d'una regió, d'una parla en concret o de tot el món.

Les dites són una creació social, comunitària i contínua, que recrea històries, sentiments, saviesa antiga, consells, remeis, etc. d'una societat amb identitat pròpia. Cada llengua espressa una forma de veure el món i les dites són una expressió popular d'aquest món.

La paremiollogia és l'estudi dels refranys. Si fossen persones, podríem dir que són com aquells amics que només veiem de tant en tant, molt de tant en tant, per alguns, però que sabem que, en els moments complicats, quan necessitem ajuda, sempre vindran a rescatar-nos. Són l'amic fidel i discret, a qui no li agrada molestar, però que sempre respon a la teua crida a pun per donar-te un cop de mà. Passen per les nostres vides, més o menys desapercebuts, amb més o menys freqüència, però sempre hi són presents.

El refrany és una oració que es diu sempre igual, no admet variacions. Acostuma a tenir un origen antic i fa referència a diversos temes: el temps, la feina, les malalties, la gent dels llocs, el comportament humà, remeis de salut... Sempre conta un ensenyament. Sol utilitzar el recurs de la rima per memoritzar-lo millor, i de vegades hi ha metàfores, es a dir, té un sentit figurat, no és del tot literal.

Venen de la tradició oral, refleteixen la forma de fer i de ser dels pobles en una època particular. Àlguns tenen validesa avui dia i d'altres són caducs i retrogrades en el fons.  Hi ha diversos reculls de refranys i normalment s'organitzen segons la temàtica. Cal fer una aposa clara per la recuperació d'aquestes expressions ben genuïnes. No només ens hem de preocupar de l'ortografia. Necessitem recuperar el geni creatiu de la llengua i dotar-la amb les eines necessaràries per expressar-nos en quasevol àmbit i en quasevol situació.

Hi ha refranys de molts tipus. Malgrat aquesta climatologia que tenim tan primaveral tardorenca que en tenim, estem a l'hivern. I el que cal és fred, boira, neu, pluja i, com no. els núvols al cel protagonistes del temps. 

He trobat diferents dites i refranys sobre el temps en les diferents estacions de l'any i hui vull compartir amb vosaltres un grapat sobre els núvols que són ben cusiosos i interessants.

No hay comentarios:

Publicar un comentario